Za sedmodnevno putovanje premija osiguranja 90 kuna

Bez autora
Apr 13 2010

Već od Uskrsa, odnosno s prvim sunčanim danima, polako raste broj onih koji se odlučuju na kraći proljetni odmor, da bi napunili baterije do godišnjih odmora. Dok oni koji će svoj aranžman ugovoriti u nekoj od putničkih agencija mogu odmah ugovoriti i putno zdravstveno osiguranje, većina onih koji putuju sami na to zaboravi, iako je za sigurnije putovanje dovoljno tek pet minuta da bi se ispunila polica putnog osiguranja na nekoj od internetskih stranica hrvatskih osiguravatelja. Pritom je važno prilagoditi policu potrebama putnika, prije svega ovisno o tome putuje li na području Hrvatske ili u inozemstvo. Naime, osnova putnog osiguranja je zdravstveno osiguranje pa takva polica većini hrvatskih građana koji su zdravstveno osigurani preko HZZO-a nije potrebna. No u tom slučaju kao osnova putnog osiguranja može se ugovoriti osiguranje od nezgode na putovanju, koje pokriva naknadu za slučaj trajnog invaliditeta.

Za sedmodnevno putovanje premija osiguranja 90 kunaVeć od Uskrsa, odnosno s prvim sunčanim danima, polako raste broj onih koji se odlučuju na kraći proljetni odmor, da bi napunili baterije do godišnjih odmora.

Dok oni koji će svoj aranžman ugovoriti u nekoj od putničkih agencija mogu odmah ugovoriti i putno zdravstveno osiguranje, većina onih koji putuju sami na to zaboravi, iako je za sigurnije putovanje dovoljno tek pet minuta da bi se ispunila polica putnog osiguranja na nekoj od internetskih stranica hrvatskih osiguravatelja.

Pritom je važno prilagoditi policu potrebama putnika, prije svega ovisno o tome putuje li na području Hrvatske ili u inozemstvo. Naime, osnova putnog osiguranja je zdravstveno osiguranje pa takva polica većini hrvatskih građana koji su zdravstveno osigurani preko HZZO-a nije potrebna. No u tom slučaju kao osnova putnog osiguranja može se ugovoriti osiguranje od nezgode na putovanju, koje pokriva naknadu za slučaj trajnog invaliditeta. Cijena takve police ovisi o izabranoj osiguranoj svoti, odnosno iznosu naknade štete za slučaj invaliditeta koju osiguranik sam izabere, a računica pokazuje da je takva vrsta osiguranja i više nego isplativa za osiguranika.

Naime, za sedmodnevno putovanje, s naknadom za slučaj invaliditeta od 100.000 kuna, polica putnog osiguranja stajala bit tek dvadesetak kuna.

Iako polica HZZO-a pokriva i troškove hitne zdravstvene zaštite u inozemstvu, za što bi prije puta trebalo ishoditi potvrdu o osiguranju prevedenu na jezik zemlje u koju se putuje, putno zdravstveno osiguranja ugovoreno s privatnim osiguravateljem pokriva veći opseg usluga, pa ih nije zgorega ugovoriti prije puta. Osim standardnog dobrovoljnog putnog zdravstvenog osiguranja, dodatno se mogu ugovoriti brojni programi, među ostalim, primjerice, osiguranje nezgode na putovanju, osiguranje privatne odgovornosti od eventualne štete po zdravlje ili imovinu trećih osoba, osiguranje prtljage za vrijeme putovanja ili gubitak i kašnjenje prtljage pri transportu te osiguranje od otkaza putovanja.

U sklopu takvih polica osiguravatelji nude dvadesetčetverosatnu pomoć putem besplatnog telefona, i to od pomoći u izboru liječnika, posredovanju pri obavještavanju obitelji o tome da je osiguranik završio u bolnici, u otkazivanju ili odgađanju hotelskih usluga, otkazivanju i rezervaciji zrakoplovnih karata, ali i posredovanje i pomoć u slučaju gubitka dokumenata ili novca, kao i pomoć na cesti u slučaju kvara automobila i slično.

Prema informativnim kalkulatorima na internetskim stranicama nekoliko osiguravatelja, premija za sedmodnevno putovanje stoji oko 90 kuna. No prije ugovaranja police nije zgorega provjeriti ponudu kod više osiguravatelja, jer se razlikuje osigurana svota, odnosno iznos koji osiguravatelj isplaćuje u slučaju štete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik